USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку з’явився мурал із відомим кінорежисером Борисом Ревенком

16 Червня 2023 22:09
Луцький художник Юрій Чайка намалював мурал із відомим кінорежисером, оператором, колишнім керівником аматорської кіностудії «Волинь» Борисом Ревенком.

Фото нового муралу художник оприлюднив у мережі.

Портрет видатного волинянина художник зобразив на будівлі колишньої кіностудії «Волинь», що на проспекті Волі.

Читати ще: У пам'ять видатного волинянина: словопортрет Бориса Ревенка

«Яке ж наше місто багате на цікавих людей. Дякую за участь своєму другу Дімону Потапчуку та кіностудії «ВОЛИНЬ», – йдеться у дописі.

Як повідомляли, художник планує малювати портрети лучан, яких знають і пам’ятають мешканці міста. Першим на муралі з’явився популярний іще з 70-х років співак Валерій Маренич. Його намалювали на стінах пабу OldSkull на початку січня. Згодом на будівлі Луцького міськрайонного суду з’явився мурал із портретом легендарного співака, почесного громадянина Луцька Василя Зінкевича.
Довідка

Борис Павлович Ревенко народився 25 квітня 1937 р. в селі Журжинці Лисянського району на Черкащині, де і пройшли його дитячі та юнацькі роки.

У 1956 році закінчив Ростовський кінотехнікум.

У 1956 – 1957 роках працював наладчиком верстатів заводу «Россільмаш».

У 1957 – 1960 роках служив у лавах радянської армії. Після демобілізації за комсомольською путівкою поїхав на Далекий Схід в місто Арсєньєв Приморського краю, де працював інженером на закритому військовому заводі.

Від 1961 року протягом 13 років працював на посаді машиніста антарктичної китобійної флотилії «Советская Россия». У 1962 році організував там фото-кіноклуб «Антарктика». Займався журналістикою. Статті та нариси Бориса Ревенко виходили друком у всесоюзних газетах «Правда», «Комсомольская правда», «Водный транспорт» та в обласних виданнях «Красное знамя», «Дальневосточный комсомолец».

З 1970 року по 1972 рік навчався на курсах режисерів-операторів аматорських кіностудій у м. Владивостоці. У 1974 році перевівся на китобазу «Советская Украина», того ж року – очолив відділ аматорського фото-кіномистецтва обласного Будинку народної творчості у Луцьку.

У 1975 році очолив на посаді режисера народну аматорську кіностудію «Волинь» (м. Луцьк).

2011 року створена під керівництвом Бориса Ревенка стрічка «Ранок з Тіффані» (режисер С. Федонюк, оператор В. Михно, народна аматорська кіностудія «Волинь») стала лауреатом 6-го МКФ у Херсоні та була нагороджена золотою медаллю UNICA.

Від 1999 року Борис Ревенко очолював Волинський осередок НСКУ. У 2001 році на громадських засадах створив музей Волинського кінематографу та фотомистецтва, колекція якого нараховує близько п’яти тисяч експонатів.

Помер Борис Ревенко 4 червня 2015 року.

У 2017 році, напередодні 80-річчя від дня народження, у Луцьку на фасаді будинку № 3 на проспекті Волі (де раніше була аматорська кіностудія «Волинь») було відкрито меморіальну дошку Борису Павловичу Ревенку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus